Neix la plataforma “Aturem el Fracking” al Berguedà

L’empresa Montero Energy Corporation S,L va obtenir el passat setembre permís per a la investigació d’hidrocarburs al Berguedà i a Osona, però actualment està en fase d’al·legacions

Núria Orriols. BARCELONA

38119_423817708745_4761093_n

L’Alt Berguedà vist des de la Figuerassa
Autora: Núria Orriols

S’estenen les alarmes. El moviment antifracking iniciat a les comarques de la Garrotxa en contra el Projecte Ripoll, arriba també al Berguedà. El motiu d’aquesta iniciativa de protesta rau en el permís que la Generalitat va concedir a l’empresa Montero Energy Corporation S,L el passat 27 de setembre per a l’investigació dels hidrocarburs Darwin (89.683ha)  i Leonardo (76.641 ha). Els municipis afectats per a l’anunci de la Generalitat són Puig-reig, Olvan, Sagàs, la Quar, Santa Maria de Merlès i Borredà. Tanmateix, a dia d’avui aquest permís es troba en fase d’al·legacions i encara no s’ha resolt fermament la situació.

Aquesta empresa  nord-americana es dedica de forma especialitzada a l’extracció d’hidrocarburs no convencional, i és per això que els veïns s’han alçat en peu de guerra per impedir que les conseqüències  mediambientals d’aquesta tècnica afectin els seus municipis. Per la seva banda, la Generalitat nega que es plantegi a Catalunya extreure gas a través del fracking, fonts governamentals afirmen que de moment només s’han autoritzat permisos per a l’investigació del subsòl. A més a més, les competències efectives per a l’autorització de l’extracció d’aquest tipus d’hidrocarburs correpon a l’Estat central, les comunitats autònomes només poden acceptar sol·licituds d’investigació.

Les accions per oposar-se aquesta tècnica han començat per a l’ajuntament de Puig-reig declarant-se municipi lliure de fracking, tal com explica el mitjà digital DBerguedà; aquest municipi s’ha afegit a la declaració que va fer l’ajuntament de Vic el passat 14 de Gener al Ple del consistori. La plataforma Aturem el fracking al Berguedà es presentarà demà dia 2 de febrer a les 19:00 al Pavelló de Suècia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s