La plataforma “Aturem el Fracking” engega motors a Berga

La presentació va tenir lloc al Pavello de Suècia amb una notable assitència dels veïns de la comarca

Núria Orriols. BERGA

La mobilització s’escampa: la plataforma “Aturem el Fracking al Berguedà” s’estrena a Berga amb una jornada didàctica i informativa sobre la fractura hidràulica i els projectes d’investigació d’hidrocarburs que afecten a la comarca. L’acte de presentació va comptar amb les intervencions de Jordi Casanovas, Guillem Canal i Adrià Xueca, membres de la plataforma, els quals van exposar la raó de ser de la nova agrupació. En paraules dels tres activistes, la plataforma “Aturem el fracking” al Berguedà té com a objectius “conscienciar la població dels efectes nocius de la fractura hidràulica”, “canalitzar la mobilització popular” i aconseguir a través de la “pressió ciutadana” que el Parlament de Catalunya elabori una “legislació pròpia” entorn a la prohibició d’aquesta tècnica d’extracció. La meta final però, no deixa de ser -segons els membres-  “plantejar el debat energètic i construir alternatives al model actual”.

Presentació de la plataforma "Aturem el fracking" al Pavelló de Suècia de Be

Presentació de la plataforma “Aturem el fracking” al Pavelló de Suècia de Berga

El projecte que afectaria a sis municipis del Berguedà- Olvan, Sagàs, Casserres, Puig-reig, Santa Maria de Merlès, Viver i Serrateix- és el denominat “Leonardo”, impulsat per l’empresa Montero Energy Corporation. Aquesta filial canadenca va sol•licitar el permís a la Generalitat de Catalunya, concretament al Departament d’Empresa i Ocupació competent en matèria energètica, la tardor del 2012 per a iniciar la prospecció d’aquests terrenys. Encara que des de la Plataforma s’admet que de moment l’anunci del DOGC només es parla “d’investigació d’hidrocarburs”, Casanovas afirma que la pròpia prospecció –analitzar si és possible extreure combustibles fòssils del subsòl- ja comporta en la seva última fase l’ús de la fractura hidràulica. Tanmateix, el permís d’investigació de la filial canadenca es troba ara en fase d’al•legacions, i és per això que des de la Plataforma insisteixen en recórre a la mobilització ciutadana per “pressionar” els òrgans de decisió, “si noten la oposició de la societat civil, ho podem evitar”- afirmen.

El fracking –com ja s’ha explicat anteriorment- és una tècnica d’extracció d’hidrocarburs que consisteix en perforar pous de fins a 2 km de profunditat i introduir-hi aigua dolça, sorra i productes químics. Casanovas -un dels ponents de la presentació- afirma que l’aigua utilitzada per aquest procés és aigua dolça, un dels “recursos de futur escassos i necessàris” per el nostre dia a dia que “hem de preservar”. D’altra banda, la Plataforma també denuncia “l’opacitat” del procés, ja que la legalitat vigent permet que les empreses dedicades al fracking s’acullin al paraigües de les patents i no es vegin obligades a informar de manera transparent quins compostos químics insereixen al sòl. Segons Casanovas, alguns estudis realitzats (a partir de problemes ja manifestats) als Estats Units apunten que els més de 600 compostos químics que es combinen per a la fractura hidràulica són altament tòxics, cancerígens i afecten a la reproducció.

En el torn de preguntes, bona part de les intervencions es van referir al canvi de model energètic. Un dels assistents va parlar de les “ciutats de transició”, iniciativa anglosaxona que treballa en la hipotesi real d’haver de “funcionar” en nuclis urbans sense l’energia provinent del petroli. En sintonia amb el públic, des de la Plataforma i referint-se al model energètic actual, també van ser contundents: “rascar el que ens queda o començar a cuinar una altra cosa”, aquesta va ser la conclusió. 

One thought on “La plataforma “Aturem el Fracking” engega motors a Berga

  1. Retroenllaç: La Plataforma Antifracking del Berguedà insta als municipis a declarar-se “territori lliure de fracking” |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s