Shale Gas: una plataforma espanyola que defensa l’ús del fracking

Es defineix com “la plataforma espanyola sobre l’explotació i el desenvolupament del gas” i va néixer el passat 2012 per crear un espai d’informació sobre l’explotació d’hidrocarburs no convencionals

Núria Orriols. BARCELONA

Zones afectades pel fracking a Espanya. Autor: bloc frackingfreeireland.org -

Zones afectades pel fracking a Espanya.
Autor: bloc frackingfreeireland.org –

La competència està servida i la pressió activada. La Plataforma Shale Gas, nascuda de la mà de la “indústria, experts i acadèmics”, és una associació dirigida al ciutadà que pretén “mostrar el potencial que suposaria per Espanya” -afirmen- el desenvolupament de l’explotació de gas no conevencional. El lobi, del qual (curiosament) formen part la majoria de companyies de l’Associació de Companyies d’Investigació, Exploració i Producció d’Hidrocarburs i Emmegatzament Subterrani (ACIEP), tenen la intenció de “compartir” i “comunicar” la ciència i tecnologia  darrera la exploració i explotació del shale gas.

Alguns dels compromisos que enumeren a la seva pàgina web, és “desenvolupar el gas natural com a font d’energia nèta” ja que la consideren com a font d’energia de transició capaç de reemplaçar els combustibles fòssils com el petroli i el carbó, i també “contribuir al desenvolupament sostenible de les comunitats locals i territorials” per bé que les companyies “es compromenten a informar i col·laborar amb els ciutadans, associacions i autoritats”. Paradoxalment també prometen “reduir el mínim la ocupació del terreny en les zones d’exploració i explotació”, “protegir el benestar dels treballadors i el medi ambient”,  o “minimitzar les emissions de gas metà procedents de l’extració de shale gas”.

Malgrat les promeses del lobi empresarial, la realitat parla per si sola respecte a la informació i transparència de les activitats que fins avui s’han autoritzat a Catalunya, el silenci és . Una de les demades reiterades de les persones afectades pel és acabar amb la opacitat que embolcalla el permís d’investigació d’hidrocarbus que afecta el Projecte Ripoll, o la sol·licitud presentada per Montero Energy Corporation (actualment en fase d’al·legacions) a les comarques del Berguedà i Osona (Projecte Leonardo). La web del grup de pressió, també incorpora un apartat dedicat a “l’Expert Opina” on acadèmics com el catedràtic de Petrologia, Geoquímica i Prospecció Geològica Dr.Albert Permanyer de la Universitat de Barcelona, el geòleg David Navarro i el catedràtic d’Estratigrafia de la UB Mariano Marzo, parlen des d’una posició favorable a la fractura hidràulica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s