Vidal a Felip Puig: “És tan gran el plat de llenties que algú s’emportarà?”

El diputat d’ICV-Marc Vidal va demanar explicacions sobre la situació del fracking a Catalunya en l’últim Ple del Parlament

Felip Puig, Conseller d'Empresa i Ocupació.Autor: Riudaurajunts.cat

Felip Puig, Conseller d’Empresa i Ocupació.
Autor: Riudaurajunts.cat

El conflicte arriba al Parlament. El passat Ple de la Cambra catalana, el grup ICV-EuiA va interpel·lar el Conseller Felip Puig perquè respongués davant el Parlament sobre la situació actual del fracking a Catalunya. La intervenció dels verds, realitzada pel diputat gironí Marc Vidal, exigia al Govern que aturés les prospeccions al territori de la Garrotxa “per  la salut de la gent del territori” i que deixés clar si es posaria “al costat de la ciutadania o al costat dels especuladors”. “És tan gran és el plat de llenties que algú s’emportarà com per posar en perill la població i el territori d’aquesta manera?” va preguntar el diputat.

El conseller Puig va contestar contundent a les afirmacions de Vidal i va afirmar que “no està sobre la taula l’extracció d’hidrocarburs amb mètode de fracking”. Puig va explicar que el Govern ha concedit un permís de prospecció a l’empresa Teredo Oils que afecta a les  comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès –Projecte Ripoll-, però que la resta de procediments estant en fase d’al·legacions.

Malgrat les explicacions de Puig, Vidal no es va donar per satisfet amb les explicacions del Conseller i el va reptar a “explicar als ciutadans quin benefici s’emporta el país amb aquests permisos concedits o previstos de concedir”. També va acusar el grup parlamentari de CiU “d’incoherència” per votar en contra de la proposta de resolució al Congrés per prohibir el Fracking, i en canvi, posicionar-se a favor de la prohibició en la majoria de poblacions afectades. D’altra banda, Vidal també va recordar que  la Comissió europea, en relació a unes preguntes de Raúl Romeva a l’Executiu comunitari,  havia posat en evidència “la necessitat” de realitzar estudis d’impacte ambiental abans de qualsevol prospecció. Vidal també va relacionar aquesta qüestió amb la inauguració de la nova planta de polímers de Clariant a Tarragona i va afegir -dirigint-se al Conseller- “que asseguri que aquesta empresa no fabricarà productes destinats al fracking”.

En la rèplica, Puig va inisistir que “el Govern ha autoritzat només un permís de prospecció per averiguar si hi ha aquest tipus de recurs en el subsòl català”. El Conseller es va mostrar partidari d’estudiar la conveniència d’aquest recurs com element estratègic a Catalunya, però va reiterar que seran “exigents amb les empreses” i que actuaran “amb rigor i transparència”. Puig va explicar que tots els processos que es realitzin estaran subjectes a la corresponent avalauació d”impacte ambiental que farà “rigorosament” el  Departament de Territori i Sostenibilitat -actualment en mans de Santi Vila-. D’altra banda, també va recordar que l’Exectiu català ha aprovat “la formació d’un grup de treball interdepartamental que s’encarregarà de recollir tota la informació disponible sobre aquesta tècnica i analitzar els estudis tècnics realitzats arreu del món.

Felip Puig va recordar -tal com també va reiterar la diputada de CiU Meritxell Borràs a ÀgoraFracking- que la Generalitat només és competent en la concessió de permissos de prospecció, i va lamentar que “encara estigui en mans el Govern espanyol” -fent referència intrínsicament al dret a decidir-. Finalment, es va comprometre a mantenir un “debat politic i social” abans de qualsevol explotació si és que realment Catalunya disposa d’aquest recurs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s