La controvèrsia que condueix a la incertesa

La possible utilització de l’us del fracking a Catalunya provoca mobilitzacions al territori, mentre el Govern de la Generalitat assegura que “les alarmes no estan justificades”.

NÚRIA ORRIOLS. Barcelona

Àgorafracking

Àgorafracking, Foto: Xènia Serrat

Preocupació, dubtes i incertesa, així es podria resumir la situació a Catalunya. Des del passat mes d’Octubre, que la Generalitat va autoritzar un permís d’investigació d’hidrocarburs a Teredo Oils, les alarmes s’han disparat a Catalunya per la por a l’ús de la fractura hidràuilica (fracking) en algunes zones del territori, i els ciutadans s’han mobilitzat.

El fracking és és una tècnica d’extracció d’hidrocarburs no convencional que provoca controvèrsies en el món acadèmic i també social, pels impactes mediambientals que pot tenir al territori. Consisteix en perforar verticalment el sòl i introduir-hi a pressió aigua, sorra i substàncies químiques. Ara per ara hi ha fins a tres projectes plantejats a Catalunya: Projecte Ripoll, que afectaria a les comarques de la Garrotxa, Ripollès i Osona; el Projecte Leonardo, que abarca la comarca del Berguedà i Osona; i el Projecte Darwin que es planteja a les comarques de la Segarra, el Solsonès, la Noguera i Urgell.

Ara bé, malgrat l’alarma, les últimes explicacions del Govern sobre aquest tema és que “no hi ha plantejat un debat sobre el fracking a Catalunya”. En  declaracions a AgoraFràcking, Pere Torres, Secretari d’Empresa i Competivitat del Govern, afirma que només “s’han donat permisos d’investigació d’hidrocarburs” i que “en cap cas s’ha autoritzat l’extracció mitjançant el fracking”. Actualment, les competències referents a l’extracció de recursos energètics estan reservades a l’Estat en compliment de l’article 149.25 de la Constitució, cosa que dóna poc marge de maniobra al Govern català per decidir si es pot utilitzar o no el fracking a Catalunya. No obstant, la Generalitat ha creat recentment un grup de treball interdepartamental per recopil·lar i estudiar les investigacions que s’han realitzat fins ara sobre la fractura hidràulica, així -afirma Torres- “podrem emetre un criteri rigorós sobre l’ús d’aquesta tècnica”. A partir de l’informe resultant d’aquest grup, la Generalitat intentarà tenir “un paper destacat” en la decisió que hagi de prendre finalment l’Estat sobre l’ús del fracking a Catalunya.

Tanmateix, el Secretari d’Empresa i Competivitat assegura que “les alarmes no estan justificades” i dóna un missatge de tranquil·litat al territori –que no sembla disposat a acceptar que no se’ls tingui en compte– afirmant que la Generalitat serà “exigent” amb les empreses.

2 thoughts on “La controvèrsia que condueix a la incertesa


 1. Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza ICV-EUiA

 2. A la sessió, que començarà dimecres de la setmana vinent a les 10 del matí amb la sessió de control al govern i al president, també es farà el debat de totalitat de dues proposicions de llei, una d’ICV-EUiA sobre la prohibició de prospeccions i explotacions d’hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica, el que es coneix per ‘fracking’

  PROPOSICIÓ DE LLEI DE PROHIBICIÓ DE PROSPECCIONS I EXPLOTACIONS DE HIDROCARBURS NO CONVENCIONALS PER MITJÀ DE FRACTURA HIDRÀULICA (FRACKING)

  Palau del Parlament, 17 de desembre de 2012

  Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA)

  Ref.: 202DCL17121200023

  A LA MESA DEL PARLAMENT
  Dolors Camats Luis, Portaveu, Juan Miguel Mena Arca, diputat, Salvador Milà Solsona, diputat, Marc Vidal Pou, diputat, Sara Vilà Galan, diputada, Laura Massana Mas, diputada del Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, d’acord amb el que estableix l’article 100.b del Reglament del Parlament, presenten la proposició de llei proposició de llei de prohibició de prospeccions i explotacions de hidrocarburs no convencionals per mitjà de fractura hidràulica (fracking) acompanyada de la documentació següent:

  – La memòria justificativa que expressa els antecedents necessaris per a poder-se pronunciar
  – L’exposició de motius
  – El text articulat

  ARTICLE 1.- Queda prohibida, a tot el territori de Catalunya, la realització d’activitats de prospecció, exploració, investigació o explotació d’hidrocarburs i gasos de roca i no convencionals, que suposin –en tot o en part- la utilització de les tècniques de fractura hidràulica amb injecció d’aigua o d’altres additius químics
  ARTÍCLE 2.- La utilització de les tècniques referides a l’article 1 serà considerada com una activitat i un ús del sòl prohibit en tota classe de sòl dins del territori de Catalunya, a efectes de planificació territorial i d’aplicació de la legislació d’urbanisme i reguladora de les activitats.
  DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA ÚNICA.
  La prohibició continguda en aquesta llei serà d’aplicació als permisos o peticions d’autorització per realitzar investigacions, prospeccions o explotacions que estiguin actualment en tràmit, així com la suspensió de les autoritzacions que s’hagin pogut concedir amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta llei.
  DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA. ENTRADA EN VIGOR
  1.- La present llei entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
  2.- Els preceptes que eventualment comportessin la realització de despeses amb càrrec als Pressupostos de la Generalitat, produeixen efectes a partir de l’entrada en vigor de la llei de pressupostos, corresponent a l’exercici pressupostari immediatament posterior a l’entrada en vigor d’aquesta llei.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza ICV-EUiA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s