Panorama català

BLANCA GISPERT

Actualment, hi ha tres zones de Catalunya que es podrien veure afectades pel fracking que es corresponen cadascuna a un projecte: el Projecte Ripoll el Darwin i el Leonardo.

EL PROJECTE RIPOLL

El “Projecte Ripoll” és l’únic dels 3 projectes que està en marxa. El pla es troba en fase d’investigació des del passat 2 d’octubre, quan el permís per dur-lo a terme es va publicar al DOCG. Feia més d’un any, des del juny del 2011, que el projecte estava entre mans però ningú va presentar-hi al·legacions ni ofertes de competència així que l’acord entre la Generalitat i l’empresa Teredo Oils va tirar endavant sense obstacles.

D’aquesta manera, la Generalitat va concedir a l’empresa Teredo Oils, a càrrec de Philip Hubert Paris, la competència per explorar, de manera exclusiva, el subsòl dels 82 municipis afectats de El Ripollès, Osona i La Garrotxa. També l’aprovació d’aquest projecte suposa que Teredo Oils tindria la preferència per explotar els hidrocarburs d’aquesta zona si el Govern Central ho considerés viable i li atorgués el permís d’explotació.

Durant els pròxims 6 anys Teredo Oils investigarà el subsòl amb la intenció de trobar-hi hidrocarburs destinant-hi més de 18 milions d’euros. És en aquest punt on es genera la controvèrsia perquè fonts de la Generalitat asseguren que Teredo Oils hi busca hidrocarburs convencionals (bosses de petroli o gas) i en canvi, les alcaldies i els ciutadans afectats sospiten que, degut als antecedents de la filial britànica, el seu territori serà sotmès al mètode del fracking per extreure hidrocarburs no convencionals.

ELS PROJECTES LEONARDO I DARWIN

Els projectes Leonardo i Darwin es troben en fase de tramitació i per tant, encara no estan aprovats. Els dos projectes afecten a 81 municipis catalans: el Leonardo afecta a les comarques del Berguedà i Osona i el Darwin afecta a les comarques de Solsona, Noguera, Segarra i Urgell.

Els projectes es fan públics oficialment el dia 27 de setembre de 2012, quan la Generalitat de Catalunya emet l’anunci al DOCG l’inici del període d’informació pública de les dues sol·licituds de permís d’investigació d’hidrocarburs. També el podem trobar al BOE.

La investigació és promoguda per l’empresa Montero Energy Corporatio, SL, una filial canadenca que el desembre de l’any 2011 es va instal·lar a Madrid i que des de llavors, ha sol·licitat diversos permisos d’investigació d’hidrocarburs a tot l’estat espanyol batejant-los amb noms de personatges clàssics de la història de la ciència. L’empresa Montero Energy Corporatio té antecedents clars en extreure hidrocarburs no convencionals emprant el mètode de la fragmentació hidràulica i per aquesta raó, molts dels municipis, alertats pels riscos que genera el fracking, van presentar al·legacions per frenar els dos projectes. És el cas del Grup de defensa del Ter, del Consell Comarcal d’Osona o de la Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya.

El termini d’al·legacions va expirar passats dos mesos de la publicació al DOGC de les dues sol·licituds i actualment està obert el procés per què l’empresa contesti les al·legacions i finalment arribi a un acord amb la Generalitat.

Deixa un comentari